Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΤΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ / Υπάρχει ηθική ψήφος; - Του Άλκη Γούναρη

Ολοένα και περισσότερο τις τελευταίες μέρες η λέξη Ηθική πρωταγωνιστεί στις διαφημιστικές καμπάνιες και στις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων. Προφέροντάς την, οι πολιτικοί, προσπαθούν να εξορκίσουν τη θεμελιώδη ασυμφωνία που υπάρχει μεταξύ ηθικής και πολιτικής όχι μόνο επειδή -επανειλημμένα όπως έχει αποδειχθεί- οι ίδιοι προβαίνουν σε ανήθικες πράξεις, αλλά κυρίως (και αυτό είναι το φιλοσοφικά ενδιαφέρον) επειδή υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που οι πολιτικές πράξεις δεν μπορούν να αξιολογηθούν ηθικά.

Το πρόβλημα αυτό δεν ισχύει μόνο για τους πολιτικούς αλλά και για τους πολίτες που καλούνται να ψηφίσουν. Για να απαντήσει κάποιος στο ερώτημα αν υπάρχει ηθική ψήφος, θα πρέπει να υφίσταται ένα πολιτικό σύστημα όπως η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, η συμμετοχική δημοκρατία ή η άμεση δημοκρατία, όπου οι συμμετέχοντες, ως πολιτικές οντότητες, θα προβαίνουν με την ψήφο τους σε μια πράξη επιλογής, φέροντας ταυτόχρονα την ευθύνη της επιλογής τους αυτής. Για έναν περίεργο λόγο, το φιλοσοφικό και γλωσσικό μας σύμπαν έχει καταστεί έτσι, ώστε η έννοια της «ευθύνης» να αποκτά διαφορετική βαρύτητα όταν προσδιορίζεται ως πολιτική ευθύνη και διαφορετική βαρύτητα όταν προσδιορίζεται ως ηθική ευθύνη.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ!

Αισθανόμενοι ιδιαίτερη ντροπή για την αφορμή του δημοσιεύματος, ενημερωθήκαμε για την επερχόμενη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, όπου θα φιλοξενηθεί από τον Δήμαρχο, Σωτήρη Μεθενίτη, στο χώρο του Δημαρχείου!

Ίδια ντροπή, αισθανόμαστε και για τη πράξη του Δημάρχου Μαρκοπούλου, ο οποίος, ενόψει εκλογών, ανοίγει τις πόρτες του Δημαρχείου για να υποδεχθεί τον άνθρωπο που συνέχισε επί κυβερνήσεώς του τη καταστροφική πολιτική των Μνημονίων, της εξαθλίωσης και της φτώχιας στη χώρα. Ο Δήμαρχος Σωτήρης Μεθενίτης, υποδέχεται με ...υπερηφάνια τον άνθρωπο που με την υπογραφή του για τη συνέχιση της πολιτικής του Μνημονίου, στάθηκε η αφορμή δημιουργίας ανάγκης Κοινωνικού Παντοπωλείου στον Δήμο Μαρκοπούλου και σε όλους τους δήμους της χώρας, των οποίων οι δημότες έχουν γονατίσει υπό το βάρος των φόρων και των επιβαρύνσεων που επέβαλε ο Αντώνης Σαμαράς και η υπόλοιπη συμμορία των Μνημονίων!

Αντί λοιπόν να κλείσει τη πόρτα στον άνθρωπο που σημάδεψε την ιστορία της χώρας αρνητικά, μαζί με όσους υποστήριξαν τη μνημονιακή πολιτική που βύθισε την Ελλάδα στο σκοτάδι, ο Δήμαρχος Σωτήρης Μεθενίτης υποδέχεται τον Αντώνη Σαμαρά πέντε μόλις ημέρες πριν την πραγματοποίηση των εθνικών εκλογών, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση και πλευρά! Και ο ίδιος, ο Σωτήρης Μεθενίτης, ήταν αυτός που έφερνε σε πρόσφατα δημοτικά συμβούλια ψηφίσματα ενάντια στην επιβολή του ΕΝ.Φ.ΙΑ  και της αντιλαϊκής φορολόγησης από τη κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ο ίδιος ήταν που καλούσε τις προάλλες τους δημότες σε "ξεσηκωμό" και κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, για τη χαμηλή κρατική σχολική χρηματοδότηση! Πολιτική υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!

Καλούμε τα μέλη μας και όλους τους συνδημότες και συμπολίτες μας, να δώσουν το παρόν αύριο στο Δημαρχείο και να υποδεχθούμε τον Αντώνη Σαμαρά, όπως του πρέπει. Σαν ανεπιθύμητο, εθνοπροδότη, δωσίλογο και εντολοδόχο της Τρόικα, εις βάρος του ελληνικού Λαού...

Θα είμαστε εκεί!

Τα μέλη της Σπίθας Μαρκοπούλου "Ζ"




Η σχετική είδηση από το www.notioanatolika.gr

Ο Σαμαράς στο Μαρκόπουλο!

Επίσκεψη στον Δήμο Μαρκοπούλου θα πραγματοποιήσει στις 12.30 το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο προεκλογικής περιοδείας του κ. Σαμαρά και σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου «θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα προβλήματα και τις ανάγκες του Δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων».
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μαρκοπούλου.
Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Μαρκόπουλο, ήταν ο Κώστας Καραμανλής στις 29 Μαΐου 2009.
Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 4 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου και η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου.

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ: "Παραμένω αντιμνημονιακός"

Το αυτονόητο, για την ιδεολογία του Μίκη Θεοδωράκη και της Σπίθας, δήλωσε ο Ηγέτης της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών, τονίζοντας, σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές και το ενδεχόμενο στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, πως: 

"...μου είναι αδιανόητο να δεχθώ ότι ένα κόμμα της Αριστεράς μπορεί να κυβερνήσει σε συνθήκες παράδοσης της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας και Εθνικής Αυτοτέλειας στους ξένους».".


Σπίθα Μαρκοπούλου "Ζ"

 


ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Μίκης: "Παραμένω αντιμνημονιακός"

πηγή: www.theodorakism.gr

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εκλογές, ο Μίκης Θεοδωράκης απάντησε:



«Παραμένω αντιμνημονιακός. Που σημαίνει ότι δεν δέχομαι καμία σχέση με εκλογές που έχουν ως αντικείμενο την ανάδειξη του καλλίτερου διαχειριστή των όρων του Μνημονίου.

Γι’ αυτό, όταν με ρωτούν για τη θέση μου στις ερχόμενες εκλογές, ιδιαίτερα όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνω ότι δέχομαι να τον στηρίξω με ένα και μόνο όρο:

Να δεσμευθεί προεκλογικά, εδώ και τώρα, ότι εάν και εφ’ όσον γίνει κυβέρνηση, το πρώτο πράγμα που θα κάνει, θα είναι να φέρει στη Βουλή Νόμο για την οριστική και πλήρη απαλλαγή της χώρας από όλους τους επαχθείς όρους του Μνημονίου.

Κι αυτό γιατί μου είναι αδιανόητο να δεχθώ ότι ένα κόμμα της Αριστεράς μπορεί να κυβερνήσει σε συνθήκες παράδοσης της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας και Εθνικής Αυτοτέλειας στους ξένους».

Αθήνα, 6.1.2015
Μίκης Θεοδωράκης