Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Το Μαρκόπουλο Μεσογαίας τιμά τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
και της ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑΣ
ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ:
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ,
ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΑΡΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ


Ο Δήμος Μαρκοπούλου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), με ιδιαίτερη τιμή, συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν στη μεγάλη Συναυλία – Αφιέρωμα στον - παγκόσμια αναγνωρισμένο - Μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη, της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Μαρκοπούλου και της Νεανικής Χορωδίας και Μαντολινάτας του Αγ. Παντελεήμονος Αχαρνών, την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015 και ώρα 9.00 μ.μ., στο ανοιχτό Θέατρο Σάρας Μαρκοπούλου.
Με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου μας συνθέτη, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μοναδικό αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, που θα το αποτελούν τραγούδια από μελοποιημένα έργα κορυφαίων Ελλήνων ποιητών, που έχουν ταυτιστεί με τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, όπως: το «Άξιον Εστί» και οι «Μικρές Κυκλάδες» του Οδυσσέα Ελύτη, τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, το «Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού» σε ποίηση του ίδιου του συνθέτη, την «Επιφάνεια» του Γιώργου Σεφέρη, τους «Λιποτάκτες» του Γιάννη Θεοδωράκη, όπως και επιλογές από τον «κινηματογραφικό» Μίκη, που αγαπήθηκαν και αναγνωρίστηκαν διεθνώς.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αφιερώματος που θα παρουσιαστεί στο Μαρκόπουλο, αποτελεί το γεγονός, ότι τα έργα του συνθέτη, θα ακουστούν σε πολυφωνική άποψη, διασκευασμένα ειδικά για χορωδία και μαντολινάτα, από τον μαέστρο Παναγή Μπαρμπάτη, ο οποίος θα διευθύνει τις δυο χορωδίες επί σκηνής.

Στο ανοιχτό θέατρο Σάρας του Δήμου Μαρκοπούλου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια τεράστια πολιτιστική παρακαταθήκη που παραμένει επίκαιρη και συγκλονίζει, γιατί κατέγραψε μια δύσκολη μεν εποχή, αλλά ένδοξη από τους αγώνες του λαού μας.

Μάλιστα, σε ένα κείμενο - ντοκουμέντο του ίδιου του συνθέτη, με αφορμή το θέμα της λογοκρισίας της μουσικής του, φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση του καλλιτέχνη κατά τη διαδικασία της δημιουργίας και η βαθειά του πίστη, στην άμεση σύνδεση της τέχνης με το λαό: "Ο κάθε καλλιτέχνης, που δημιουργεί από βαθύτατη εσωτερική παρόρμηση όσο μεγάλος κι αν είναι, κι όσο κι αν δεν το ομολογεί, είναι βέβαιο πως δημιουργεί για τους άλλους - για το κοινό της εποχής του, αν και πάντοτε ελπίζει πως θα επιζήσει και θα νικήσει τη φθορά. (...) Τα τραγούδια μου θα ξαναμπούν στο ραδιόφωνο με το σπαθί τους, το ίδιο όπως πριν 10 μήνες όταν κινητοποιήθηκε η νεολαία μας με απικεφαλής τους φοιτητάς μας. (…) Εκείνο που μας συγκινεί είναι η ενότητα ανάμεσα στην τέχνη και το λαό - η συνέπεια του ενός απέναντι στον άλλο που μεταβάλη την ενότητα σε δύναμη ικανεί να συντρίβει την ωμή βία. Είναι μια ηθική νίκη που επιβεβαιώνει το υψηλό δημοκρατικό - ανθρωπιστικό φρόνημα του λαού μας".

Μίκης Θεοδωράκης, Μάρτιος 1962.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Σας περιμένουμε όλους, στη συγκλονιστική αυτή Συναυλία!
Ο Δήμος Μαρκοπούλου απευθύνει κάλεσμα για προσφορά τροφίμων μακράς διαρκείας στο χώρο της εκδήλωσης, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου