Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ 24/09/2012! "Θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους..." - Τραγουδήστε το, Πιστέψτε το, Πράξτε το!

Το μνημειώδες έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Άξιον Εστί», βασισμένο σε ποίηση του βραβευμένου με Νομπέλ, Οδυσσέα Ελύτη, θα παρουσιαστεί, στις 24 Σεπτεμβρίου κάτω από τον Παρθενώνα, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Στο μουσικό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται οι συνθέσεις «Stabat Mater» για υψίφωνο μεσόφωνο ορχήστρα και χορωδία και «Song of Ascent-Ωδή των Αναβαθμών», συμφωνία για χορωδία και ορχήστρα του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, ενός εκ των σημαντικών σύγχρονων Ρώσων συνθετών.

Στη μία και μοναδική συναυλία, η ελληνική μουσική και ιστορία θα συναντήσει την παραδοσιακή και ορθόδοξη θρησκευτική μουσική της Ρωσίας. Οι δύο συνθέτες έχουν επιλέξει αυτά τα βαθιά ουμανιστικά έργα, όπου η τέχνη εκφράζει τη θρησκευτική εσωτερική πνευματικότητα. Δύο χώρες, δύο πολιτισμοί, θα εκπροσωπούνται σε αυτή τη συναυλία στην οποία θα εκτελέσουν διακεκριμένοι παγκοσμίως γνωστοί καλλιτέχνες.

Το ποιητικό έργο διατρέχει την ιστορία του ελληνικού έθνους. «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας»... από τη Γένεση μέχρι το προφητικό όραμα των βασάνων που μας επιβλήθηκαν. Η μελοποίησή του χωρίζεται σε τρία βασικά μέρη: «Η Γένεσις», «Τα Πάθη», «Δοξαστικόν», ενώ στην εσωτερική δομή του υπάρχουν επίσης τρία στοιχεία - η αφήγηση, ο ύμνος και η χορωδία.
Ο Αφηγητής διαβάζει το πεζό κείμενο, ο Ψάλτης ψέλνει τους ύμνους, ο Λαϊκός τραγουδιστής ερμηνεύει τα τραγούδια, ενώ σημαντική είναι η συμβολή της χορωδίας. Στην ερμηνεία του έργου συμμετέχουν ως σολίστ ο Μάριος Φραγκούλης (Λαϊκός τραγουδιστής) και ο Δημήτρης Καβράκος (Ψάλτης), και ως αφηγητής ο Σταύρος Ζαλμάς.
Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέγιεφ, είναι ο ευρύτερα παρουσιαζόμενος από όλους τους εν ζωή Ρώσους συνθέτες. Η ικανότητά του να συμπληρώνει την μουσική με ένα βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα, να ενώνει διαφορετικούς πολιτισμούς, να εκφράζει βαθυστόχαστα νοήματα χρησιμοποιώντας απλή και κατανοητή μουσική γλώσσα, τον καθιστά ξεχωριστό ανάμεσα στους σύγχρονους συνθέτες. Η μουσική του βρίσκει απήχηση σε ανθρώπους ανεξάρτητα από την καταγωγή, τη γλώσσα, τον πολιτικό προσανατολισμό ακόμη και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Τα ιερά κείμενα, συμπεριλαμβανομένων και των gospels, ψαλμών, ορθόδοξων λειτουργικών κειμένων καθώς και η μεσαιωνική λατινική ποίηση, γίνονται πηγή συνεχούς έμπνευσης για το συνθέτη, ο οποίος διακρίνεται τόσο για την εξαιρετική του δεξιοτεχνία, όσο και για την πνευματική του διορατικότητα.
Εκτός από τα δυο προμνημονευθέντα έργα του συνθέτη, θα παρουσιαστούν στη συναυλία δυο αποσπάσματα από άλλα δυο σημαντικά έργα του: μία άρια από τα Κατά Ματθαίον Πάθη και μία άρια από το Ορατόριο των Χριστουγέννων. Σολίστ στην ερμηνεία των έργων του Αλφέγιεφ θα είναι η υψίφωνος Σβετλάνα Καζυάν και η μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου.
Στη συναυλία, στην οποία αρχιμουσικός θα είναι ο Λουκάς Καρυτινός, συμπράττουν:
- Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
- Η Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών (διδασκαλία: Σταύρος Μπερής)
- Η Μικτή Χορωδία της ΔΕΗ (διδασκαλία: Κωστής Κωνσταντάρας)
- Η Χορωδία «Αmbitus» του Λεοντείου Λυκείου (διδασκαλία: Κατερίνα Βασιλικού)
- και Σολίστ παραδοσιακών οργάνων

Πληροφορίες για την παράσταση:

'Ωρα έναρξης 20:30
Προπώληση εισιτηρίων:
http://www.ticketservices.gr (Πανεπιστημίου 39, Τ 210 7234567)
Τιμές: €80 €55, €45,€35,€25, €10
Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο Κέντρο υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων «Οασις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου