Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΓΛΕΖΟΣ: "ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ"

Ανιστόρητη, ψευδής και εξοργιστική χαρακτηρίζει το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας για τις γερμανικές επανορθώσεις.

«Ανιστόρητη, διότι αγνοεί την απόφαση της 19μελούς Διασυμμαχικής Επιτροπής των Παρισίων του 1946, η οποία καταλόγισε στη Γερμανία ότι οφείλει να καταβάλλει στην Ελλάδα 7 δις εκατό εκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 108 δις ευρώ χωρίς τους τόκους. Αγνοεί επίσης το αναγκαστικό δάνειο ύψους 31/2 δις δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 54 δις ευρώ.

Ψευδής, διότι δεν έχει καταβάλει, έναντι αυτών των οφειλών ούτε ένα μάρκο, ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, ενώ έχει εξοφλήσει όλες ανεξαιρέτως τις χώρες με τις οποίες βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση.

Εξοργιστική, διότι αποφασίζει από μόνη της ότι «δεν αποτελεί πλέον θέμα» η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας από τα γερμανικά στρατεύματα και ο θάνατος των Ελλήνων για την επιβίωση του γερμανικού λαού.

Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται

Οι δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου έγιναν με αφορμή δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας. Αναλυτικότερα με  αποκλειστική δήλωσή του προς το ΑΜΠΕ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι δεν υπάρχει για το Βερολίνο ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων.

Η Γερμανία «αναγνωρίζει την ευθύνη της» για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και «λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων». Ωστόσο, υποστηρίζει ότι έχει ήδη καταβάλει αποζημιώσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 και στήριξε έμπρακτα την ανοικοδόμηση της Ελλάδος.

«Το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν αποτελεί πλέον θέμα», 65 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου κι έπειτα από δεκαετίες «ειρηνικής, γεμάτης εμπιστοσύνη» συνεργασία με την Ελλάδα, σε διμερές επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αναφέρει η δήλωση του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου