Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η - Μίκης Θεοδωράκης: "θα καταβάλω πολλαπλάσιες προσπάθειες για την πλήρη αναδιοργάνωση του Κινήματος και την ανάπτυξή του"


Πρέπει να πω με μεγάλη μου λύπη, ότι το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών ως κείμενο που υποτίθεται ότι εκφράζει τη θέση του Κινήματος στη σημερινή συγκυρία, στην πραγματικότητα δεν εκφράζει τις καταστατικές αρχές του Κινήματος και εμένα προσωπικά.

Σε ό,τι με αφορά, κατέστησα επανειλημμένα σαφή τη θέση μου με τέσσερα διαδοχικά άρθρα και με ανταλλαγή σειράς επιστολών με τον Γραμματέα του ΠΟ.ΣΥ. Στα άρθρα και στις επιστολές μου αυτές αξιολογούσα τη σημερινή συγκυρία και υπεδείκνυα ότι το ΚΑΠ είχε θέσει εξ αρχής ως στόχο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ευρύτατη εθνική και πολιτική ενότητα, πάνω από κόμματα και ιδεολογικούς διαχωρισμούς.  Αυτό θα επέτρεπε την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολιτικής των Μνημονίων και την εθνική αντίσταση του Ελληνικού Λαού.

Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε πρωτοστάτησα στις προσπάθειες να δημιουργηθεί το Μέτωπο Ε.ΛΑ.Δ.Α. ως το αναγκαίο πλαίσιο εθνικής ενότητας και κάλεσα όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που συμπαρατάσσονται κατά των Μνημονίων, να ενταχθούν σ' αυτό.

Δυστυχώς η πρωτοβουλία αυτή δεν ευοδώθηκε στην ουσία της. Υπερίσχυσε η κομματική σκοπιμότητα και το πνεύμα των ιδεολογικών αποκλεισμών ανεξάρτητα από την καθαρότητα της γραμμής κατά της πολιτικής των Μνημονίων.

Υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι δυνατόν το ΚΑΠ να εγκαταλείψει την στρατηγική του θέση για εθνική ενότητα κατά της πολιτικής των Μνημονίων και να συμπαραταχθεί με ορισμένο ή ορισμένα κόμματα στις προσεχείς εκλογές. Αυτό δεν θα είχε κανένα νόημα. Επί πλέον θα φαλκίδευε το ηθικό και πολιτικό του δικαίωμα να συνεχίσει τον αγώνα του για ενότητα και πραγματική εθνική αντίσταση ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα και τους κομματικούς συσχετισμούς των προσεχών εκλογών.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την οργανωτική συγκρότηση και λειτουργία του ΚΑΠ, πρέπει να παρατηρήσω επίσης με λύπη μου ότι οι προοπτικές που δημιουργήθηκαν μετά το Πανελλήνιο Συνέδριο της Καβάλας τον περασμένο Οκτώβριο, δεν υποστηρίχθηκαν όπως έπρεπε για την παραπέρα ανάπτυξη και ενδυνάμωση του Κινήματος.

Από τον καιρό της δημιουργίας του το ΚΑΠ δέχθηκε πολλά χτυπήματα. Φαίνεται όμως πως κάποιες δυνάμεις κατάφεραν επίσης σ' αυτό το διάστημα να δράσουν διαβρωτικά μέσα στο Κίνημα, με εκλογικές υστεροβουλίες.

Η τελευταία απόφαση του ΠΟ.ΣΥ., που έρχεται σε σύγκρουση με την βασική επιδίωξη του ΚΑΠ, δεν εκφράζει ασφαλώς όλα τα μέλη του. Οι συνθήκες άλλωστε υπό τις οποίες ελήφθη, με τηλεδιάσκεψη και τηλεφωνική ενημέρωση των απόντων, δεν επέτρεψε σε όλα τα μέλη να έχουν σαφή ιδέα και άποψη για το τι ακριβώς ενέκριναν.

Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Παραπέμπω στην ανάλυση που περιέχεται στην σημερινή ανακοίνωση της Σπίθας Κέντρου Αθήνας, που με εκφράζει απόλυτα.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών των Σπιθών, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μου και οργάνωσαν σ' όλη την Ελλάδα ένα πρωτόγνωρο Κίνημα, είναι προσηλωμένη στις ιδρυτικές αρχές του ΚΑΠ και στη στρατηγική του επιδίωξη για εθνική ενότητα και αντίσταση ανεξάρτητα από εκλογικούς συσχετισμούς και κομματικές επιδιώξεις.

Το Κίνημα αυτό και η λογική που το δημιούργησε εγγράφεται σε μια προοπτική  και έναν  εθνικό  ορίζοντα που  έχει ως στόχο  την  προάσπιση  της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Ελλάδας και την αναπτυξιακή της ανασυγκρότηση.

Σ' αυτό το πνεύμα όχι μόνο θα συνεχίσω τον αγώνα αλλά θα καταβάλω πολλαπλάσιες προσπάθειες για την πλήρη αναδιοργάνωση του Κινήματος και την ανάπτυξή του. Η παρουσία του με τον υπερκομματικό, εθνικό του λόγο πιστεύω ότι είναι αναγκαίο πλαίσιο και έπαλξη για τον αγώνα του Ελληνικού λαού και την εθνική του ενότητα.

         

Αθήνα,  3.4.2012                               

Μίκης Θεοδωράκης

Πηγή: http://www.spitha-kap.gr/


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου