Σάββατο 23 Απριλίου 2011

23η Απριλίου 1967, ο Θεοδωράκης σώζει την τιμή ολόκληρου του Ελληνικού λαού - του Χρήστου Ανδρέου



23η Απριλίου 1967, ο Θεοδωράκης σώζει την τιμή ολόκληρου του Ελληνικού λαού - του Χρήστου Ανδρέου

Σαν σήμερα, δυο ακριβώς μέρες μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, στις 23/4/1967, ο Μίκης Θεοδωράκης απηύθυνε το πρώτο μήνυμα κατά της χούντας, έδωσε θάρρος στον Ελληνικό λαό και τον κάλεσε να αντισταθεί ουσιαστικά και σθεναρά στην τυραννία των παρανοϊκών, αγράμματων και άξεστων  συνταγματαρχών που άρχισε δυστυχώς να εδραιώνεται στην πατρίδα μας. Πρώτος απ' όλους ο Θεοδωράκης βγήκε μπροστά και τόλμησε να πει το μεγάλο, ξεκάθαρο και βροντερό ΟΧΙ στον φασισμό που απλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Το μήνυμα πέρασε αμέσως τα Ελληνικά σύνορα και βγήκε στο εξωτερικό παίζοντας τεράστιο ρόλο στην διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης κατά της Ελληνικής χούντας. Αυτό το γεγονός πρέπει να αναλυθεί και να μελετηθεί ουσιαστικά, από τους ερευνητές της Ελληνικής ιστορίας.
Γιατί ο Θεοδωράκης; Που ήταν τις πρώτες κρίσιμες μέρες και ώρες του πραξικοπήματος όλοι οι υπόλοιποι εκλεγμένοι άρχοντες του Ελληνικού λαού που μέχρι τότε όριζαν τις τύχες του; Που ήταν όταν έπρεπε και όταν χρειάστηκε να βγουν μπροστά οι ηγέτες και τα στελέχη της κοινοβουλευτικής αριστεράς για να υπερασπιστούν την Δημοκρατία και το Σύνταγμα το οποίο (όπως τώρα) καταργήθηκε με πραξικοπηματικό τρόπο; Γιατί ο Θεοδωράκης; Η απάντηση είναι πολύ απλή! Γιατί πιάστηκαν με τις πυτζάμες στον ύπνο τους και γιατί κρύφτηκαν στα λαγούμια τους! Είτε από φόβο, είτε από έλλειψη κουράγιου, είτε από ραγιαδισμό, είτε επειδή θέλησαν να τηρήσουν στάση αναμονής (μέγα σφάλμα), εξαφανίστηκαν την πιο κρίσιμη στιγμή που παιζόταν το ουσιαστικότερο, το αν η χούντα θα εδραιωνόταν τις πρώτες μέρες και ώρες μια και καλή ή  αν θα έπεφτε αμέσως σαν χάρτινος πύργος σε περίπτωση που υπήρχε άμεση αντίδραση και ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!
Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, το έκανε μόνο ο Θεοδωράκης, τιμώντας έτσι με την στάση και την δράση του την ψήφο του Ελληνικού λαού όντας βουλευτής της ΕΔΑ τότε. Οι υπόλοιποι πολιτικοί απ' την δεξιά μέχρι την αριστερά είτε ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ, είτε πιάστηκαν το ίδιο βράδυ από την χούντα λόγο λανθασμένης πολιτικής ανάλυσης των τότε συνθηκών! Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια και πρέπει να γραφτεί και να καταγραφεί, ότι σε μια απ' τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεώτερης ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας, ο Θεοδωράκης σαν ένας σπουδαίος Έλληνας πατριώτης και αριστερός έκανε πρώτος απ’ όλους το ΚΑΘΗΚΟΝ του. 
Ακούμε συχνά το τραγελαφικό επιχείρημα ότι ο Θεοδωράκης είναι σπουδαίος μουσικός αλλά "λίγος" πολιτικός... Εγώ θα έλεγα - και είναι τεκμηριωμένο μέσα μου - ότι είναι (με αποδείξεις) πολύ πιο σπουδαίος πολιτικός και πατριώτης απ' όλους αυτούς τους πολιτικάντηδες που μας κυβέρνησαν και εξακολουθούν να μας κυβερνούν και να ορίζουν τις τύχες μας μέχρι σήμερα! Η πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, η πολιτική όμως με Π κεφαλαίο, όχι η πολιτική της λαμογιάς, της φαυλοκρατίας, του ραγιαδισμού και του λαϊκισμού που ασκούν και υπηρετούν οι διάφοροι  πολιτικάντηδες οι οποίοι τολμούν ακόμα και σήμερα από την ασφάλεια του καναπέ τους να κατηγορούν τον Θεοδωράκη. Αυτή την πολιτική ο Θεοδωράκης πράγματι δεν την ξέρει και δεν την έμαθε ποτέ!
Ο Θεοδωράκης έδωσε τα διαπιστευτήριά του όταν έπρεπε και εξακολουθεί να τα δίνει και σήμερα! Η φτηνή επίδειξη επαναστατικότητας και πατριωτισμού όμως εν καιρώ Δημοκρατίας είναι κακούργημα! Όλοι το 1974, αμέσως μετά την πτώση της χούντας, έσπευσαν να δηλώσουν αντιστασιακοί και έξαλλοι κατηγόρησαν τον Θεοδωράκη που έδωσε λύση στην Ελλάδα και την Δημοκρατία με την "Λύση Καραμανλή", τους ρωτώ, που ήσασταν όλοι εσείς όταν έπρεπε να υπερασπιστείτε την Δημοκρατία από τους χουντικούς; Γιατί δεν δείξατε ΤΟΤΕ την επαναστατικότητα και τον πατριωτισμό σας, έμπρακτα όταν έπρεπε; Στο ερώτημα αυτό είμαι εκ των προτέρων βέβαιος ότι πειστική απάντηση δεν θα πάρω ποτέ.

Γι αυτόν αλλά και για χίλιους δύο ακόμα λόγους που δεν είναι τώρα η ώρα να αναφερθούν, στην καρδιά μου και την ψυχή μου ο Μέγιστος Έλληνας Μίκης Θεοδωράκης κατέχει δικαιωματικά την κορυφαία θέση και δηλώνω ότι είμαι και θα είμαι ενεργά στο πλάι του με όλες μου τις δυνάμεις στην ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, από το Α έως το Ω.

Ακολουθεί το χειρόγραφο κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη κατά της χούντας που “βγήκε” την 23η Απριλίου του 1967, για να διδάσκονται οι νέοι, αλλά και οι παλιοί…


ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΠΙΘΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

3 σχόλια: