Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Φωνάζει η Κερατέα… Το Κράτος κωφεύει… Όμως εφικτές λύσεις υπάρχουν!

(Αναδημοσίευση από www.exanatolis.gr - 28.02.2011)

Φωνάζει η Κερατέα…
Το Κράτος κωφεύει…
Όμως εφικτές λύσεις υπάρχουν!

Ποικιλία απόψεων και πιθανών λύσεων ακούστηκαν στην ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων για τη Λαυρεωτική, ενώ κάποιοι έλαμψαν δια της απουσίας τους..!

28/2/2011
Από τη Ζέτα Αγγελάτου
Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, κ. Κώστας Λεβαντής, και  η συντονιστική επιτροπή
Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, κ. Κώστας Λεβαντής, και η συντονιστική επιτροπή
Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου στην ενημερωτική ημερίδα που έλαβε χώρα την Κυριακή, 27/2/2011, στο τεχνολογικό πολιτιστικό πάρκο Λαυρίου, στόχος της οποίας ήταν η παρουσίαση επιστημονικών και ορθολογικών προτάσεων για τη Λαυρεωτική και την κατάληξη των απορριμμάτων της. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα λέγαμε πως από την αρχή ήταν ηλεκτρισμένη. Λογικό και αναμενόμενο, εφόσον ο κόσμος έχει πλέον αγανακτήσει με τις αδιέξοδες λύσεις που προσπαθεί να επιβάλει το κράτος. Ωστόσο, η συντονιστική επιτροπή φρόντισε προκειμένου να κατευνάζει τους τόνους όποτε έτειναν να ξεφύγουν από τα πλαίσια της ενημερωτικής συγκέντρωσης και να πλησιάσουν αυτά της διαδήλωσης. Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα η είσοδος μίας ομάδας ανδρών με ένα πανό όπου έγραφε: «Όχι άλλος καρκίνος στη Λαυρεωτική. Και τα δικά μας απορρίμματα στον εθνικό σχεδιασμό εκτός Αττικής». Ωστόσο, περιορίστηκαν στο να αφήσουν απλώς το πανό τους στον τοίχο, αφού σε μία ημερίδα δεν έχουν θέση οι φωνές, αλλά ο διάλογος, όπως υποστήριξε ο πρώην δήμαρχος Κερατέας, κ. Σταύρος Ιατρού.
Σημείο κατατεθέν της μεγάλης και αξιότιμης αυτής προσπάθειας του δήμου Λαυρεωτικής για την πραγματοποίηση ενός ειλικρινούς και καρποφόρου διαλόγου μέσω της παρουσίασης όλων των πιθανών λύσεων, αποτελεί η απουσία οποιωνδήποτε Υπουργών ή εκπροσώπων τους, εμπλεκόμενων φορέων, όπως επίσης και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναγραφόταν και στο πρόγραμμα της ημερίδας. Στην κυριολεξία έλαμψαν δια της απουσίας τους, αποδεικνύοντας πως θέλουν να κρατήσουν κάποια απόσταση από τις εξελίξεις αποφεύγοντας την αμεσότητα μιας ημερίδας και τις «εδώ και τώρα» απαντήσεις που θα απαιτούσε ο κόσμος. Εξαίρεση αποτέλεσε η παρουσία της κ. Ζερβάκη, εκπροσώπου του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιάννη Σγουρού. Παρόντες ήταν οι εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου, κ. Γιώργος Βλάχος και Μάκης Βορίδης. Από τους κομματικούς πολιτικούς φορείς παρευρέθηκαν ο κ. Γιώργος Μπιθυμήτρης από το ΚΚΕ, ο κ. Βασίλης Μουλόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λιάκος από τους οικολόγους πράσινους και ο κ. Παναγιώτης Μαυροειδής από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το παρόν έδωσαν επίσης και οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του δήμου Λαυρεωτικής.
Η εξέλιξη της ημερίδας βέβαια έφερε στην επιφάνεια χρήσιμες και κατατοπιστικότατες πληροφορίες επί του θέματος που ταλανίζει τόσον καιρό τους δημότες Λαυρεωτικής και αποτελεί υπόθεση όλων μας. Ακούστηκαν με προσοχή επιστημονικές και πάνω απ’ όλα εφικτές λύσεις, η υιοθέτηση κάποιας από τις οποίες, με την προϋπόθεση μιας καλής συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα μπορούσε να λύσει το ζήτημα των απορριμμάτων μια για πάντα.
Την αυλαία της ημερίδας άνοιξε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, κ. Κώστας Λεβαντής, ο οποίος τόνισε για μία ακόμη φορά πως το Οβριόκαστρο βρίσκεται εντός των ορίων της κηρύξεως από την ίδια την Πολιτεία της Λαυρεωτικής ως αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός χώρος και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ο χώρος αυτός όπως και η ευρύτερη περιοχή, έχει θεσμοθετηθεί ως ζώνη Α, απολύτου προστασίας, αφού εντός αυτού σώζεται σε καλή κατάσταση οχυρωμένος οικισμός ελληνιστικών χρόνων. «Πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν οι νόμοι και το Σύνταγμα. Έστω και την ύστατη στιγμή πρέπει να πράξουν το καθήκον τους», υποστήριξε ο Δήμαρχος. Μάλιστα έκανε έκκληση προς τους δικαστικούς λειτουργούς να μην ενδώσουν σε πολιτικές πιέσεις, αλλά να υπερασπίσουν το νόμο και να προασπίσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Κατήγγειλε επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το έργο δεν έχει ξεκινήσει και ούτε θα επιτρέψουν οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής να γίνει κάτι τέτοιο, αφού είναι παράνομο. Κατέστησε ως κύριους υπεύθυνους της προσπάθειας εκτέλεσης του παράνομου έργου τους εργολάβους, το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τον Πρωθυπουργό, που και οι δύο είναι βουλευτές της Περιφέρειάς μας. Τόνισε ακόμη ότι το δίκαιο δεν αντιμετωπίζεται με δακρυγόνα, απειλές, συλλήψεις και τρομοκρατία. «Η συνεχιζόμενη άσκηση ωμής βίας από την εξουσία χαλυβδώνει τη θέληση όλων μας. Καλούμε άμεσα να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ και οι εργολάβοι. Να ελευθερωθεί η λεωφόρος Αθηνών Λαυρίου και μόνον τότε θα αποχωρήσουν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι από τα μπλόκα. Καλούμε την Κυβέρνηση και ιδίως την ελληνική αστυνομία, να σεβαστούν και να εφαρμόσουν την δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου που έχει κηρύξει παράνομο το έργο και επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο των ιδιοκτητών στο Οβριόκαστρο. Επιθυμούμε διάλογο για μια άμεση λύση. Είμαστε στους δρόμους από τις 11 Δεκεμβρίου 2010 και δεν θα υποχωρήσουμε εάν δεν δικαιωθούμε», δήλωσε αποφασισμένος ο κ. Λεβαντής και εισέπραξε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Κ. Κώστας Λεβαντής, δήμαρχος Λαυρεωτικής
Κ. Κώστας Λεβαντής, δήμαρχος Λαυρεωτικής
Πλήθος κόσμου παρευρέθη στην ημερίδα
Πλήθος κόσμου παρευρέθη στην ημερίδα
Οι παρευρισκόμενοι παρακολουθούν με προσοχή
Οι παρευρισκόμενοι παρακολουθούν με προσοχή
Από την ημερίδα δεν έλειψαν και τα πανό διαμαρτυρίας
Από την ημερίδα δεν έλειψαν και τα πανό διαμαρτυρίας
Η κ. Ζερβάκη, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Σγουρού
Η κ. Ζερβάκη, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Σγουρού
Ο κ. Μάκης Βορίδης, βουλευτής του ΛΑΟΣ
Ο κ. Μάκης Βορίδης, βουλευτής του ΛΑΟΣ
Ο κ. Γιώργος Βλάχος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Ο κ. Γιώργος Βλάχος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Ο κ. Γιώργος  Μπιθυμήτρης , εκπρόσωπος του ΚΚΕ
Ο κ. Γιώργος Μπιθυμήτρης , εκπρόσωπος του ΚΚΕ
Ο κ. Βασίλης Μουλόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Βασίλης Μουλόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Λιάκος, περιφερειακός σύμβουλος και εκπρόσωπος των πράσινων οικολόγων
Ο κ. Λιάκος, περιφερειακός σύμβουλος και εκπρόσωπος των πράσινων οικολόγων
Ο κ. Παναγιώτης Μαυροειδής, εκπρόσωπος του κόμματος  Ανταρσύα
Ο κ. Παναγιώτης Μαυροειδής, εκπρόσωπος του κόμματος Ανταρσύα
Ο κ. Δημήτρης Λουκάς, πρώην δήμαρχος Λαυρίου και  επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λαυρεωτικής
Ο κ. Δημήτρης Λουκάς, πρώην δήμαρχος Λαυρίου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λαυρεωτικής
Η κ. Ιωάννα  Κουλουβράκη, από το συνδυασμό «Κερατέα- Λαύριο- Καμάριζα ενότητα»
Η κ. Ιωάννα Κουλουβράκη, από το συνδυασμό «Κερατέα- Λαύριο- Καμάριζα ενότητα»
Ο κ. Παφίλης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Ο κ. Παφίλης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Ο κ. Σταύρος Ιατρού, πρώην δήμαρχος Κερατέας και νυν επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης
Ο κ. Σταύρος Ιατρού, πρώην δήμαρχος Κερατέας και νυν επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης
Ο κ. Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης
Ο κ. Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης
Ο κ. Θεμιστοκλής Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της Ε.Ε.  Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
Ο κ. Θεμιστοκλής Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της Ε.Ε. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
Ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, εκπρόσωπος των οικολογικών οργανώσεων
Ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, εκπρόσωπος των οικολογικών οργανώσεων
Ο κ. Ευστράτιος Καλογήρου, από το Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων
Ο κ. Ευστράτιος Καλογήρου, από το Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων
Ο κ. Τάσος Κεφαλάς, από την Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική
Ο κ. Τάσος Κεφαλάς, από την Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική
Ο κ. Άγγελος Χάγιος , χημικός – μηχανικός
Ο κ. Άγγελος Χάγιος , χημικός – μηχανικός
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η κ. Ζερβάκη, η οποία ως εκπρόσωπος του κ. Σγουρού, μετέφερε το ενδιαφέρον του για όλα τα ζητήματα της Α. Αττικής και συνεπώς για το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή. Τόνισε ότι έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος που θα αναδείξει σωστές λύσεις. Οι λύσεις αυτές πρέπει να πληρούν τρία χαρακτηριστικά, όπως υποστήριξε: Να μην έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής, να είναι οικονομικές δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε, και τέλος, να είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
Ο κ. Βλάχος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «όπως αποφάσισαν με το έτσι θέλω να γίνει ΧΥΤΑ στην Κερατέα, έτσι απαντάμε και εμείς με το έτσι θέλω ότι δεν πρόκειται να γίνει ΧΥΤΑ!» Τόνισε πως πρόκειται για μία ξεπερασμένη λύση που έχει ημερομηνία λήξεως και τάχθηκε υπέρ της άποψης «ούτε ένα κιλό σκουπίδια στην Κερατέα».
Ο κ. Βορίδης, δήλωσε πως η Πολιτεία αδρανεί από το 2004 να πάρει μέτρα. Λύσεις υπάρχουν και έχουν προταθεί, αλλά το ερώτημα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι εάν ακούει κανείς. Η Βουλή οφείλει να αλλάζει τους κακούς νόμους, εξετάζοντας τη σκοπιμότητά τους, και όχι να τους εφαρμόζει τυφλά. Συμπλήρωσε πως αυτό που έχει αλλάξει τα δεδομένα στην προκειμένη περίπτωση είναι ο αγώνας των κατοίκων της Κερατέας. Η καλύτερη λύση είναι να αποσυρθεί άμεσα η αστυνομία. Έκλεισε τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση έχει πει ψέματα στην Ευρωπαϊκή επιτροπή προκειμένου να πάρει τα χρήματα για το έργο, γεγονός που πρέπει να αλλάξει και να αποκατασταθεί η αλήθεια.
Στη συνέχεια, ο κ. Μπιθυμήτρης, θεώρησε θετική τη μετατροπή των συγκεντρώσεων σε διαδηλώσεις και το αντίστροφο, διαφωνώντας με τον κ. Ιατρού. Τόνισε ότι πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο σημεία: τη μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων και ποιος θα επωφεληθεί από αυτήν. Χαρακτήρισε χρυσορυχείο τα απορρίμματα και έκανε λόγο για εμπορευματοποίηση των σκουπιδιών πίσω από τα οποία κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Τάχθηκε κατά των λογικών τεμαχισμού για ένα ενιαίο ζήτημα και υποστήριξε την ανάγκη συνδυασμού μεθόδων με έμφαση στην ανακύκλωση.
Ο κ. Μουλόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε χαρακτηριστικά πως στην Κερατέα διαπράττεται έγκλημα. Το θέμα είναι ποιοι είναι οι δολοφόνοι και ποια τα κίνητρά τους. Έκανε λόγο για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ δε δίστασε να πει την πραγματικότητα με το όνομά της, αναφέροντας το γνωστό σε όλους μας όνομα «Μπόμπολας».
Ο κ. Λιάκος, Περιφερειακός Σύμβουλος και εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, έκανε λόγο για τον παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο της Κυβέρνησης απέναντι στα ατομικά δικαιώματα. Τόνισε πως οι λύσεις του κράτους τάσσονται ενάντια στο κοινωνικό συμφέρον προωθώντας μεγάλα , ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. Διευκρίνισε πως δημόσιο δεν είναι μόνον το κράτος, αλλά όλοι εμείς και πως είναι ανάγκη να αλλάξει η πολιτική νοοτροπία.
Ο κ. Μαυροειδής από το κόμμα της Ανταρσύας, υποστήριξε πως υπάρχουν άμεσες λύσεις και έχουν κατατεθεί, αλλά είναι απαραίτητη η ειλικρινής πολιτική τοποθέτηση.
Ο πρώην δήμαρχος Λαυρίου και νυν δημοτικός σύμβουλος Λαυρεωτικής, κ. Λουκάς, τόνισε πως το πρόβλημα με τα απορρίμματα δεν αφορά μόνον την Κερατέα, αλλά ολόκληρη τη Λαυρεωτική. Βασικές του θέσεις ήταν η μη αποδοχή ΧΥΤΑ σε κανένα σημείο της Λαυρεωτικής που θα αποτελέσει ταυτόχρονα στάμπα για την περιοχή, η ανάληψη της διαχείρισης των απορριμμάτων από τους ίδιους με σύγχρονες μεθόδους μέσω του Συνδέσμου Λαυρεωτικής, καθώς επίσης και η ανάγκη αλλαγής του Περιφερειακού Σχεδιασμού.
Η δημοτική σύμβουλος, κ. Κουλουβράκη, έκανε λόγο για ένα τερατούργημα πάνω στην ιστορία των προγόνων των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα αιχμάλωτοι των εργολαβικών συμφερόντων. Θέση της ήταν όχι στα απορρίμματα από άλλες περιοχές. Όχι σε ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Επίσης, καταδίκασε την πρωτοφανή προσπάθεια ποινικοποίησης των πολιτών.
Ο κ. Παφίλης από τη Λαϊκή Συσπείρωση, δήλωσε πως τα απορρίμματά της Λαυρεωτικής θα πάνε πολύ απλά εκεί που καταλήγουν και όλων των υπολοίπων περιοχών. Θεώρησε πως η λύση βρίσκεται σε έναν Κεντρικό Εθνικό Σχεδιασμό και ήταν κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης επί του συνόλου της καθαριότητας.
Το λόγο έλαβε και ο κ. Ιατρού, υπερτονίζοντας πως σημείο κλειδί στην πρωτοφανή κινητοποίηση του κόσμου αποτελεί η βαθιά γνώση επί του θέματος. Προκάλεσε την έκπληξή μας όταν αποκάλυψε πως ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Κώστας Λεβαντής, καθώς και ο ίδιος ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατηγορούνται από την αστυνομία για σύσταση συμμορίας, κατηγορίες που αρμόζουν τουλάχιστον σε τρομοκράτες! Έκανε λόγο για αγώνα νομιμότητας, περηφάνιας και αξιοπρέπειας. «Να φύγουν τα ΜΑΤ και οι εργολάβοι που λειτουργούν με απαράδεκτο τρόπο. Ελπίζω αυτή τη φορά να εφαρμοστεί ο νόμος και να τροποποιηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός. Η σπίθα που άναψε στην Κερατέα και κρατάει περίπου 70 μέρες, δεν πρέπει να κάψει, αλλά να φωτίσει» υποστήριξε ανυποχώρητος.
Προτάσεις
Η λύση Οικονομόπουλου ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στα Χανιά και κοστίζει λιγότερο!
Αφού ολοκληρώθηκαν οι χαιρετισμοί και οι τοποθετήσεις, ξεκίνησε η Β’ ενότητα της ημερίδας, όπου παρουσιάστηκαν επιστημονικές λύσεις και ορθολογικές προτάσεις για τα απορρίμματα της Λαυρεωτικής.
Το λόγο έλαβε αρχικά ο κ. Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, παρουσιάζοντας τη διαμόρφωση και συγκριτική αξιολόγηση εναλλακτικών εθνικών σχεδίων διαχείρισης αστικών απορριμμάτων. Οι μέθοδοι είναι τρεις:
1)Αερόβια μηχανική βιολογική επεξεργασία, που κοστίζει 65ευρώ/τόνο,
2)Καύση, που κοστίζει 115ευρώ/τόνο, και
3)Βιολογική ξήρανση και καύση SRF(δευτερογενές καύσιμο), που κοστίζει 240ευρώ/τόνο.
Ο ίδιος τάσσεται υπέρ ενός ορθολογικού σχεδιασμού που δίνει έμφαση στην πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Κατά συνέπεια θεωρεί ορθότερη και προτείνει την πρώτη μέθοδο, δηλαδή την αερόβια μηχανική βιολογική επεξεργασία, η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία και στα Χανιά. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια διαδικασία που περιλαμβάνει αρχικά τον διαχωρισμό των απορριμμάτων σε αδρανή και οργανικά, από τα οποία κρατάμε τα οργανικά προκειμένου να υποστούν αερόβια επεξεργασία.
Σύμφωνα ωστόσο με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, πρέπει να προχωρήσουμε σε βιολογική ξήρανση και καύση SRF στην Αττική, επιλογή λανθασμένη σύμφωνα με τον κ. Οικονομόπουλο. Καθ΄αυτόν τον τρόπο, το κόστος θα είναι τεράστιο, θα αντιμετωπίσουμε περιβαλλοντικά προβλήματα καθώς και ασυμβατότητα με την οδηγία 2008/98 που η ιεραρχία στη διαχείριση έχει ως εξής: πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση.
Την πρότασή του παρουσίασε αμέσως μετά ο κ. Θεμιστοκλής Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. Έκανε λόγο για μια πράσινη, ρεαλιστική, οικονομική και αποκεντρωτική πρόταση, που δίνει έμφαση στην πρόληψη, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Έμφαση έδωσε στην διατήρηση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα.
Στη συνέχεια, ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, παρουσίασε την πρόταση των Οικολογικών Οργανώσεων WWF, GREENPEACE, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ  για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τόνισε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Έκανε λόγο για δύο ουσιαστικά τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς και συνδυασμό τους:
1)θερμική επεξεργασία
2)εναλλακτική διαχείριση.
Απαρίθμησε τα πολλά προβλήματα της καύσης, ανάμεσα στα οποία είναι η σπατάλη ενέργειας σε σύγκριση με την ανακύκλωση, το τεράστιο κόστος και οι λίγες θέσεις εργασίας που προσφέρει. Ανέφερε επίσης και τις νομικές υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στην Ε.Ε. και που πρέπει να τηρήσουμε σε κάθε περίπτωση. Ο ίδιος βέβαια, είναι υπέρμαχος της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, μέσω μιας πολιτικής ανάκτησης και ανακύκλωσης. Μίλησε για τρόπους πλεύσης προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως οι 4 κάδοι (χαρτί, άλλα ανακυκλώσιμα, οργανικά, υπολείμματα), δημιουργία νέων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και δημιουργία διαδημοτικών κέντρων ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Πρότεινε την κομποστοποίηση για την Κερατέα, καθώς θα καταλαμβάνει το 1/5 της σημερινής χωροθετημένης περιοχής και θα παράγει προϊόντα που θα βοηθήσουν στη γεωργία.
Έπειτα, ο κ. Ευστράτιος Καλογήρου, από το Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων, έκανε λόγο για την θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στην Ελλάδα το 77% των απορριμμάτων καταλήγει σε ΧΥΤΑ και το 23% σε ανακύκλωση – κομποστοποίηση. Η καύση έχει το πλεονέκτημα της μείωσης του βάρους και του όγκου των σκουπιδιών της τάξεως του 80% με την ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας. Εξάλλου, όπως υποστήριξε, η ανακύκλωση και η καύση πάνε πακέτο στις περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις παγκόσμιες περιβαλλοντικές μητροπόλεις.
Ο κ. Τάσος Κεφαλάς από την Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική, εναπόθεσε και τη δική του άποψη-πρόταση. Έκρινε ζήτημα επιβίωσης των τοπικών κοινωνιών την ανατροπή των σχεδίων. Τάχθηκε υπέρ της κομποστοποίησης, των 4 κάδων και της εναλλακτικής διαχείρισης. Από κει και πέρα, προτείνει ένα σχήμα δίχως κεντρικές μονάδες επεξεργασίας. Δηλαδή προτείνει αποκεντρωμένες, μεσαίας κλίμακας μονάδες με μηχανική επεξεργασία. Θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο, δε θα υπάρχουν σταθμοί μεταφόρτωσης, που αποτελούν οικονομικό όφελος, οι δήμοι θα μπουν ενεργά στο παιχνίδι, θα προκύψουν θέσεις εργασίας και τέλος, οι μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων θα έρθουν πιο κοντά στα μέτρα των δήμων.
Ο κ. Άγγελος Χάγιος, χημικός – μηχανικός, έκανε λόγο για πολιτικές διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Η πρότασή του συνοψίζεται σε τρία σημεία
1)απαίτηση για εθνικό σχεδιασμό που αποφεύγει η Κυβέρνηση,
2)παρέμβαση στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, και
3)συμπλήρωση της πρότασης από την Αυτοδιοίκηση (πρωτοβάθμια και περιφερειακή) και πιλοτική εφαρμογή της.
Θεωρεί λάθος επιλογή την παρεμβολή ιδιωτικών φορέων και έκανε λόγο για ανάγκη αναμόρφωσης του Ενιαίου Συνδέσμου από την Περιφέρεια.
Φυσικά, ακούστηκαν και άλλες απόψεις στη συνέχεια, ενώ στο τέλος, υπήρξε η δυνατότητα τοποθετήσεων, συζητήσεων και διεξαγωγής συμπερασμάτων. Εμείς, σας αφήνουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα, κρίνοντας ο καθένας με τα δικά του μέτρα και σταθμά ποια λύση θεωρεί καταλληλότερη για την περιοχή, έχοντας ωστόσο πάντα στο μυαλό του το ευοίωνο μέλλον του τόπου.

1 σχόλιο:

  1. BLOGGERS... ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ! ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΔΝΤ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
    OXI ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΦΑΣΙΑ...2 Μαρτη στις 3 με 11 μ.μ.... Πρόταση προς όλους τους BLOGGERS
    Φίλοι -ες αναγνώστες-τριες ενημερώστε τους bloggers με σχόλιο ή e-mail για την πρόταση και για την συμετοχή τους. Είναι αδύνατο να τους ενημερώσουμε όλους μόνοι μας. Αξίζει τον κόπο.

    απο galaxiako.blogspot.com

    Πρόταση προς όλους τους BLOGGERS
    Προτείνουμε:
    Στις 2 Μάρτη Τετάρτη από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 11 μ.μ. να αναρτήσουμε όλα τα blog ανάρτηση με τον ίδιο τίτλο και το κάθε blog τις δικές του απόψεις ως περιεχόμενο. Ως τίτλο:
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ - ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ – ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ - ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ – ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ.
    Προτείνουμε ακόμα μια φωτοσύνθεση του χάρτη της Ελλάδας με στάμπα « ΟΧΙ, ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ» δύο φωτοσύνθέσεις είναι στην αρχική σελίδα του blog όποιος θέλει μπορεί να πάρει κάποια έτοιμη ή να φτιάξει.
    Με αυτό τον τίτλο που είναι φανταζόμαστε λίγο πολύ αποδεκτός από την μεγάλη πλειοψηφία των bloggers και φυσικά ο καθένας μπορεί να αναπτύξει τα δικά του επιχειρήματα και απόψεις αλλά και να δώσει και άλλες προτάσεις. (Στην ανάλυση προφανώς δεν γίνεται όλοι να συμφωνήσουν με ένα κείμενο ή τουλάχιστον προς το παρών είναι πάρα πολύ δύσκολο και θέλει προετοιμασία.)
    Α) Είναι ένας τρόπος να ακουστούμε από όλους ,πιο μακριά και πιο έντονα.
    Β) θα είναι μια δοκιμή και για επόμενη μαζική διαμαρτυρία ή προβολή κάποιου εθνικού ή κοινωνικο-πολιτικού ή οικονομικού ζητήματος.
    Γ) Η φωνή μας θα φτάσει και στο εξωτερικό και στις Βρυξέλλες πιο δυνατή.
    Δ) Εάν κάποιος διαφωνεί ή τώρα ή σε επόμενη παρόμοια κίνηση είναι ελεύθερος προφανώς να μη συμμετέχει είναι πέρα για πέρα επιλογή και δικαίωμα του καθενός .
    Όλοι μας να ενημερώσουμε όλα τα φιλικά μας blogs αλλά και όσα μπορεί ο καθένας για την κίνηση αυτή. Είναι μια πρόταση που δεν κρύβει καμία ύπουλη σκοπιμότητα παρά αυτά και μόνο που γράφουμε. Την πρόταση την κάνουμε με ειλικρίνεια και χωρίς άλλο στόχο ή σκοπό. Θεωρήσαμε σωστό να την διακινήσουμε μέσω σχολίων γιατί δεν βρίσκουμε άλλο τρόπο. Συνάδελφοι (αν στέκει ) bloggers η Χώρα μας πνίγεται …κάτι μα κάτι πρέπει να γίνει.
    Ευχαριστούμε κι ελπίζουμε.... το e-mαιl μας ειναι: diaskronos@gmail.com
    Η ομάδα του galaxiako.blogspot.com : diaskronos, anarxos, antromeda, kiklonas, anarxosimoritis
    ΥΓ Εάν κάποιος (οποιοσδήποτε) θέλει το ονοματεπώνυμο μας θα το δώσουμε με το e-mail. Δεν υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα χωρίς να ζητήσουμε το δικό του για να μην υπάρχουν αμφιβολίες. Ειναι μια κίνηση που εξαρτάται απο όλους μας.
    galaxiako.blogspot.com 27/02/2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή